BredaPhoto Festival 2024
In 2022 werkten we voor het eerst nauw samen met BredaPhoto. We spraken de ambitie uit om een duurzame samenwerking aan te gaan. Zo sloegen we in 2024 de handen weer ineen om het grootse festival én de stad Breda nog aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor bezoekers en bewoners. En dat was een succes!
Tekst: Lisa Brauers
September 2024
Een podium voor creatief talent
Van 13 september tot en met 3 november 2024 vond de elfde editie plaats van BredaPhoto Festival. In deze periode was de stad een levensgroot canvas die de foto’s een extra dimensie gaf. Het festival behoort tot de top van fotofestivals in Europa en biedt Breda daarmee een podium voor creatief talent van eigen bodem en daarbuiten op het gebied van tech en creativiteit.
Onze opdracht? Zoveel mogelijk bezoekers verleiden om BredaPhoto te ontdekken, de festivalbeleving te vergroten, bewonerstrots en de toepassing van technologie en creativiteit aan te jagen én creatief talent te etaleren.
Het festivalgevoel
Hoe hebben we dat gedaan? We maakten het festivalgevoel van BredaPhoto zichtbaarder én voelbaarder in de stad. We hebben de stad en verschillende locaties aangekleed en gevuld met activiteiten om de bezoekersbeleving te optimaliseren. We werkten samen met lokale ondernemers en onderwijs om bezoekers niet alleen te informeren, maar ook te verrassen en te betrekken.
Wat hebben we dan concreet gedaan?
Citydressing
We kleedden de stad letterlijk aan: middels vlaggen in de binnenstad werden bezoekers wegwijs gemaakt tussen de verschillende festivallocaties. Aangevuld met digitale mupi’s, wayfinders, bereikborden, flyers en posters kon je letterlijk niet om het festival heen. Ook buiten Breda zochten we de publiciteit op en adverteerden we in de randstad en regio Eindhoven.
Wandelroutes en arrangementen
Met de binnenstad en ‘t Zoet als primaire festivallocaties ontwikkelden we een wandelroute om alle locaties met elkaar te verbinden. Ondernemers op de route sloten zich aan als BredaPhoto hotspot en boden een passend arrangement aan gedurende het festival. De route was te wandelen middels de Explore Breda app of middels de fysieke plattegrond, die breed verspreid in de stad. Middels water- en fietstaxi’s konden bezoekers zich verplaatsen van locatie tot locatie.
Randprogrammering
Om het festivalgevoel op ‘t Zoet te vergroten en een plek van ontmoeting te creëren, realiseerden we in samenwerking met Tim van den Burg een randprogrammering in de weekenden om bezoekers aanvullende bezoekredenen te geven. Van muziek en workshops tot filmavonden. ‘t Zoet bood. Voor ieder wat wils en was de place to be deze periode!
Explore Breda Store
De Explore Breda Store vormde zeven weken lang het startpunt voor een bezoek aan BredaPhoto. Je ontdekte er de ‘Journey’ van BredaPhoto door de jaren heen, kon er een souvenir kopen en werd wegwijs gemaakt door medewerkers.
Limited merchandise
We ontwikkelden toffe merchandise in samenwerking met lokale partijen. Hergebruik en lokale productie stonden centraal! Zo zijn er van oude BredaPhoto vlaggen etuis en tassen gemaakt en verkochten we Bredase biertjes en zijn er totebags gedrukt door Nollab met teksten van woordkunstenaar Jimmy Rockx.
Platform
Ook online konden bezoekers alles te weten komen over het festival. Van de UITagenda en praktische informatie tot aan inspirerende verhalen en blogpagina’s. Explorebreda.com vormde – samen met de store – het ideale startpunt voor je bezoek.
Pers en media
Vlak voor de start van het festival nodigden we een aantal Belgische influencers uit voor een preview van BredaPhoto.
Data en monitoring
Tijdens het festival haalden studenten van BUas input op bij bezoekers en hielden we data bij om de impact van onze activiteiten te meten. Na afloop van het festival hebben we een enquête uitgezet onder bewoners om hun mening over deze BredaPhoto editie op te halen en te kijken in hoeverre BredaPhoto bijdraagt aan het Verhaal van Breda. Dit helpt ons om samen met BredaPhoto het festival in de toekomst nog impactvoller en in lijn met de ambities van de stad vorm te geven.